Van Hees

ABN AMRO Eindhoven

Een ‘groen’ kantoor voor ABN AMRO
Onder de naam Green heeft ABN AMRO een nieuw huisvestingsconcept ontwikkeld. Hier draait alles om een zo duurzaam en circulair mogelijk gebouwde omgeving. Er worden nieuwe innovaties toegepast en materialen gebruikt die een tweede leven hebben gekregen of nog kunnen krijgen. De nieuwe Green omgeving sluit naadloos aan bij de strategie van de bank die daarmee anderen wil inspireren tot duurzaamheid en circulariteit. Van Hees Elektrotechniek installeerde in de bankshop van het bankgebouw aan de Vestdijk in Eindhoven de elektrotechnische installaties en databekabeling. ABN AMRO vroeg ons om zoveel mogelijk circulair en duurzaam te werken. Daarom hebben we met zo duurzaam mogelijke materialen gewerkt.

 

Bijzondere elektrotechnische voorzieningen
Van Hees heeft alle bekabeling van de bankshop vernieuwd waarbij we ook de hoofdvoedingskabel hebben omgelegd. Door Moswens, een gespecialiseerd bedrijf, is een enorme moswand gemaakt. Daarin brachten wij een patroon van bewegende led-lijnen aan dat geïnspireerd is op de papieren aandelen van vroeger. In totaal hebben we 76 meter led-strip gemonteerd die wordt aangestuurd door een DMX-besturing. Wat ook opvalt is de Digital Service Bar waar klanten terecht kunnen voor mobiel- of internetbankieren. Wij realiseerden daarvoor de databekabeling. Tijdens de verbouwing van de bankshop bleef het overige deel van het bankgebouw in bedrijf. Dat ging om 3 verdiepingen met kantoorruimtes. De gebouwgebonden installaties, zoals de brandmeldinstallatie, het inbraakalarm en de toegangscontrole, moesten daarom in gebruik blijven. Voor ons was de uitdaging dat essentiële hoofdkabels door het te slopen deel van het gebouw liepen. Met speciale tijdelijke voorzieningen hebben we dat allemaal weten op te lossen zodat alle gebouwgebonden installaties tijdens de verbouwing bleven functioneren.

 

Foto: moswens.nl

 

Krap in de tijd en toch een duurzaam resultaat
Maximaal vijf maanden. Die tijd was beschikbaar voor engineering, tekenwerk, slopen, ontmantelen en weer installeren en aanleggen. En dat allemaal zo duurzaam mogelijk. Ons eerste idee was dat dit nooit in vijf maanden te doen was. De oude bekabeling was niet gedocumenteerd en tijdens de werkzaamheden moest het werk van de bank gewoon doordraaien. We moesten noodvoorzieningen aanleggen en wisten niet wat we zouden tegenkomen. Ook was het onmogelijk om alles ruim op tijd te plannen. Zo moesten bij de aanvang van het project de armaturen voor het speciale plafond nog ontwikkeld worden en wel zo dat ze in de toekomst herbruikbaar zouden zijn. Pas drie weken voordat de oplevering gepland was, kwam de goedkeuring voor de armaturen. Toen moest alles nog geproduceerd worden. Ondanks alle onbekende factoren bij aanvang van het project, zijn wij toch in de uitvoering gestapt. Door de maximale inzet van alle betrokken partijen zijn wij erin geslaagd om alle hobbels te overwinnen. Wij hebben het project duurzaam en op tijd weten op te leveren zodat de bankshop op het geplande moment weer open kon.

 

Meerwaarde in refuse, reduce en re-use
De Bankshop van ABN AMRO Vestdijk is zo gebouwd dat alle materialen weer voor hergebruik bruikbaar zijn. Dat geldt ook voor de bekabeling en elektrotechnische installaties, bijna alles is stekerbaar uitgevoerd. ABN AMRO heeft zelf vooraf alles goed doorgerekend en geschikte partijen geselecteerd om aan alle eisen van project Green te voldoen. Van Hees Elektrotechniek, die al een jarenlange relatie met ABN AMRO heeft, is daarbij rechtstreeks door de bank ingeschakeld omdat duurzaamheid en circulariteit in ons DNA zit. Refuse, reduce, re-use, luidt de mantra van de bank en daar sluit onze aanpak naadloos bij aan. Project Green is ons op het lijf geschreven.