Van Hees

Trip Van Zoudtlandtkazerne

De drie gloednieuwe woontorens bij de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda worden gebruikt voor de legering van zo’n vierhonderd militairen. Van Hees startte in maart 2017 in opdracht van hoofdaannemer Heerkens van Bavel Bouw met het aanbrengen van de benodigde installaties. In het verleden werkte Van Hees vaak met dit Tilburgse bouwbedrijf samen. Omdat Van Hees goed presteert op de energiescore, door energiezuinig en duurzaam te bouwen, heeft opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf voor Van Hees gekozen.

DE UITDAGING
De Trip van Zoudtlandtkazerne bestaat uit drie gebouwen, die helemaal vanaf de fundering nieuw zijn opgebouwd. Van deze drie gebouwen heeft Van Hees er twee gerealiseerd. De torens zijn bekleed met zink in een legergroene kleur, wat het pand een opvallende uitstraling geeft. In iedere toren bevinden zich 134 appartementen. In verband met de strenge regelgeving vanuit het Ministerie van Defensie was dit project anders dan andere projecten.

Zo was er een strikte controle en was er regelmatig een opzichter van Defensie aanwezig om toezicht te houden. Zelf was Van Hees verplicht om alle ontwikkelingen te registreren en foto’s te maken. Bij elke wijziging moest hiervan melding worden gemaakt.

De gebouwen zijn BIM getekend, zowel bouwkundig als de installaties, om te bekijken of er snel gebouwd kon worden. “Uiteindelijk is het project volgens planning opgeleverd bij de aannemer”, vertelt Edwin Bruens, monteur bij Van Hees Elektrotechniek & ICT. “Het Rijksvastgoedbedrijf was erg tevreden over onze manier van werken.”

DE OPLOSSING
Laurent van de Ven, projectleider bij Van Hees: “We hebben gebouwd met duurzame materialen.” Er is bij de Trip van Zoudtlandtkazerne
gewerkt met halogeenvrije buizen, deze zijn milieubewust en werken brandvertragend. Op het dak van de drie gebouwen liggen zonnepanelen die de algemene voorzieningen van stroom voorzien. De gebouwen zijn voorzien van vlamdetectie. De sensoren van dit systeem reageren op warmte en straling, waarna het bij detectie van brand alarm slaat. Van de Ven: “Het is de eerste keer dat wij dit bij een gebouw implementeren, normaal gesproken gebeurt dit alleen op booreilanden.”

Toegepaste Technieken:
• BIM
• Halogeenvrije materialen
• PV-panelen
• Gevel vlamdetectie

DE MEERWAARDE
Van Hees heeft de hele infrastructuur aangelegd. De bekabeling, waaronder de voedingen en leidingkasten, zijn door het elektrotechnisch bedrijf gemonteerd. In de gebouwen is veel krachtstroom aanwezig, er is een centrale antenne aangebracht en ook de data- en telefoonlijnen zijn aangelegd door Van Hees. Eén grote verdeler voedt de drie gebouwen. Van Hees is nog een maand extra actief geweest in de torens om alle data- en telefoonlijnen, tv-aansluitingen en wandcontactdozen te verwerken en aan te sluiten in het meubilair. In april 2018 zijn de gebouwen opgeleverd aan Defensie.

Kazerne Breda_0064
Trip Van Zoudtlandtkazerne
Trip Van Zoudtlandtkazerne
Trip Van Zoudtlandtkazerne
Trip Van Zoudtlandtkazerne


Categorie(en):

 

Prorail Tilburg

Hypermoderne fietsenstalling bij station Tilburg Naast de LocHal, aan de noordkant van station Tilburg, is een hypermoderne fietsenstalling verrezen. Op 21 juli 2020 gingen de deuren open. Het is een bijzonder en duurzaam gebouw van...


Bekijk project

Technische installatie voor ERIKS Kunststoffen

Een duurzaam Center of Expertise voor ERIKS in Ede ERIKS is wereldwijd een toonaangevend industrieel dienstverlener. Het bedrijf levert gespecialiseerde producten en diensten aan vrijwel alle sectoren van de indust...


Bekijk project

Zorgcomplex Groenstraat Tilburg

Een gezondheidscentrum gecombineerd met zorgappartementen Jarenlang domineerden vijf bedrijfshallen op het terrein van het Tilburgse keuken- en doe-het-zelfbedrijf CVT het straatbeeld in de Groenstraat in Tilburg. Nu staat er een ni...


Bekijk project