Van Hees

Trip Van Zoudtlandtkazerne

De drie gloednieuwe woontorens bij de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda worden gebruikt voor de legering van zo’n vierhonderd militairen. Van Hees startte in maart 2017 in opdracht van hoofdaannemer Heerkens van Bavel Bouw met het aanbrengen van de benodigde installaties. In het verleden werkte Van Hees vaak met dit Tilburgse bouwbedrijf samen. Omdat Van Hees goed presteert op de energiescore, door energiezuinig en duurzaam te bouwen, heeft opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf voor Van Hees gekozen.

DE UITDAGING
De Trip van Zoudtlandtkazerne bestaat uit drie gebouwen, die helemaal vanaf de fundering nieuw zijn opgebouwd. Van deze drie gebouwen heeft Van Hees er twee gerealiseerd. De torens zijn bekleed met zink in een legergroene kleur, wat het pand een opvallende uitstraling geeft. In iedere toren bevinden zich 134 appartementen. In verband met de strenge regelgeving vanuit het Ministerie van Defensie was dit project anders dan andere projecten.

Zo was er een strikte controle en was er regelmatig een opzichter van Defensie aanwezig om toezicht te houden. Zelf was Van Hees verplicht om alle ontwikkelingen te registreren en foto’s te maken. Bij elke wijziging moest hiervan melding worden gemaakt.

De gebouwen zijn BIM getekend, zowel bouwkundig als de installaties, om te bekijken of er snel gebouwd kon worden. “Uiteindelijk is het project volgens planning opgeleverd bij de aannemer”, vertelt Edwin Bruens, monteur bij Van Hees Elektrotechniek & ICT. “Het Rijksvastgoedbedrijf was erg tevreden over onze manier van werken.”

DE OPLOSSING
Laurent van de Ven, projectleider bij Van Hees: “We hebben gebouwd met duurzame materialen.” Er is bij de Trip van Zoudtlandtkazerne
gewerkt met halogeenvrije buizen, deze zijn milieubewust en werken brandvertragend. Op het dak van de drie gebouwen liggen zonnepanelen die de algemene voorzieningen van stroom voorzien. De gebouwen zijn voorzien van vlamdetectie. De sensoren van dit systeem reageren op warmte en straling, waarna het bij detectie van brand alarm slaat. Van de Ven: “Het is de eerste keer dat wij dit bij een gebouw implementeren, normaal gesproken gebeurt dit alleen op booreilanden.”

Toegepaste Technieken:
• BIM
• Halogeenvrije materialen
• PV-panelen
• Gevel vlamdetectie

DE MEERWAARDE
Van Hees heeft de hele infrastructuur aangelegd. De bekabeling, waaronder de voedingen en leidingkasten, zijn door het elektrotechnisch bedrijf gemonteerd. In de gebouwen is veel krachtstroom aanwezig, er is een centrale antenne aangebracht en ook de data- en telefoonlijnen zijn aangelegd door Van Hees. Eén grote verdeler voedt de drie gebouwen. Van Hees is nog een maand extra actief geweest in de torens om alle data- en telefoonlijnen, tv-aansluitingen en wandcontactdozen te verwerken en aan te sluiten in het meubilair. In april 2018 zijn de gebouwen opgeleverd aan Defensie.

Categorie(en):

Kazerne Breda_0064
Trip Van Zoudtlandtkazerne
Trip Van Zoudtlandtkazerne
Trip Van Zoudtlandtkazerne
Trip Van Zoudtlandtkazerne
 

Duvelhok

Het Duvelhok is een voormalige Tilburgse textielfabriek die in 2014 - 2016 duurzaam verbouwd en gerenoveerd is. In 2016 opende deze locatie opnieuw haar deuren. Het dient nu als rijksmonument en laagdrempelig artistiek-creati...


Bekijk project

Theaters Tilburg

Theaters Tilburg is een culturele organisatie die bestaat uit de Schouwburg, Concertzaal en Studio. Hier worden diverse podiumkunsten getoond aan alle inwoners van Tilburg en omgeving. Per jaar worden er driehonderdvijftig vo...


Bekijk project

Shapeways

Shapeways is een 3D-printing bedrijf uit New York dat bestaat sinds 2007. Het bedrijf heeft kantoren en fabrieken in Eindhoven, Queens en Seattle. Shapeways is in staat om digitale ontwerpen om te zetten in tastbare 3D-modell...


Bekijk project