DC Maasvlakte

DC op logistieke toplocatie in Rotterdam
Distripark Maasvlakte West ligt in het havengebied van Rotterdam. Het is een logistieke toplocatie met hypermoderne voorzieningen en bedrijfscomplexen waaronder een distributiecentrum (DC) voor Dudok. Dit DC bestaat uit vier grote geschakelde hallen met een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 60.000 m2. De bouwer is De Vries en Verburg uit Stolwijk. Met de in opdracht van De Vries en Verburg door Van Hees Elektrotechniek & ICT aangebrachte elektrotechnische installaties en voorzieningen is dit project klaar voor de toekomst.

De elektrotechnische voorzieningen
Een omvangrijke technische installatie is de basisvoorziening in dit distributiecentrum. Deze installatie bestaat uit drie trafo’s, BUSBAR-spanningsrails, bekabeling, alle verlichting en noodverlichting, aarding en bliksembeveiliging klasse LPL3. De installatie is voorzien van een geavanceerd KNX-domoticasysteem voor de besturing van de verlichting. In alle hallen zit een basis data-installatie waarvan uitbreiding door de gebruiker zelf eenvoudig mogelijk is. Het hele complex wordt bovendien beveiligd met een inbraakdetectiesysteem aangevuld met camera’s. Alle voorzieningen kunnen worden aangestuurd met een door de w-installateur geleverd gebouwbeheerssysteem. Qua materiaal zit er in dit project 442 meter spanningsrails, circa 3 km elektriciteitskabel tussen de 3 trafo’s en de hoofdverdeelkasten, ruim 35 km overige voedingskabel, 2.865 meter kabelgoot, circa 10 km lichtlijn en 16,5 km datakabel.

Bijzonderheden in de realisatie
De Maasvlakte ligt dicht bij de zee. Vanwege het zoutgehalte in de buitenlucht zijn alle onderdelen van de buiteninstallatie vervaardigd van hoogwaardig RVS of ander tegen zout bestand materiaal. Naast dit technische aspect kent dit project ook bijzonderheden in de uitvoering. In een tijdsbestek van zes maanden een complex met een vloeroppervlakte van 60.000 m2 bouwen en opleveren is een uitdaging. Zo’n hoog bouwtempo is alleen mogelijk door een zorgvuldige coördinatie tussen alle betrokken partijen en een strakke discipline in de planning van werkzaamheden. Een ander bijzonder aspect in de uitvoering is de samenwerking tussen Van Hees en bouwbedrijf De Vries en Verburg. Het is de allereerste samenwerking tussen beide bedrijven en daarmee het begin van een nieuwe werkrelatie. Wat we delen is dat beide bedrijven innovatie en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. En ook de overeenkomsten in visie en maatschappelijke betrokkenheid zijn groot. Het fundament voor nog meer samenwerking is daarmee al aanwezig.  

Opdrachtgever
Dudok

Oplevering
maart 2021

Meerwaarde en duurzaamheid
DC Maasvlakte wordt ‘energieneutraal geëxploiteerd’. Daarvoor wordt onder andere het hele dak volgezet met PV-panelen. De energieopbrengst van die panelen is zo hoog dat de geleverde stroom niet via één trafo verwerkt kan worden. Tegelijk is er een groot verschil in elektriciteitsvraag vanuit de afzonderlijke hallen. Door het plaatsen van drie trafo’s op het terrein waarborgen we voldoende leverings- en opnamecapaciteit en een goede verdeling van alle energiestromen. In de hallen wordt daarnaast zo zuinig mogelijk met elektriciteit omgesprongen. 

Alle verlichting is uitgevoerd in LED en wordt volledig automatisch aangestuurd. Bewegingssensoren zorgen dat de verlichting automatisch dimt naar 10% als er geen activiteit is. Daarnaast zijn er voorzieningen voor waterbesparing en het uitschakelen van apparaten op momenten dat die niet in gebruik zijn. DC Maasvlakte heeft dankzij deze aanpak het Breeam duurzaamheidscertificaat Very Good. Onze slogan, klaar voor morgen, is ook op dit project 100% van toepassing.