Distributiecentrum Bijenkorf

Een gloednieuw distributiecentrum van ruim 82.000 m2 ontwikkeld voor de Bijenkorf en Ingram Micro door HVBM Vastgoed. In dit distributiecentrum is alles gericht op duurzaamheid en efficiëntie. Tegelijk draait het ook om een aangename werkplek voor de 350 tot 700 mensen die hier werken. Gebruiker de Bijenkorf verlangde een hoog niveau van duurzaamheid conform BREEAM-NL ‘Outstanding’. Dit hoge duurzaamheidsniveau werd onder andere gerealiseerd door een full-electric klimaatinstallatie en toepassing van duurzame led-verlichting. Alle elektrotechnische installaties in dit nieuwe distributiecentrum van de Bijenkorf zijn geëngineerd en aangelegd door Van Hees Elektrotechniek & ICT.


De uitdaging – Klus geklaard in 8 maanden
Tijd was onze grootste uitdaging. Geen twee jaar, maar glashard acht maanden de tijd om de ICT- en E-installatie van dit nieuwe distributiecentrum te realiseren. Wij kregen het voor elkaar! In nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers en bouwpartners installeerden we in die korte tijd de volledige ICT- en E-installatie. Op topmomenten waren daarvoor 50 van onze vakmensen op het project aan de slag. Een andere grote uitdaging was het simultaan werken aan de picktorens. Al tijdens de bouw daarvan leverden wij de verlichting van secties op. Logistiek en qua planning een huzarenstukje. Meer dan 20 km lichtlijn en bijna 6000 led-armaturen waren daarvoor door Philips op voorraad gelegd bij de Technische Unie in Tilburg. Van daaruit werd alles direct doorgeleverd naar de bouw en door ons geïnstalleerd.

Opdrachtgever
HVBM / Ingram Micro Bijenkorf

Oplevering
1 mei 2019

Toegepaste technieken
Het leveren, aanbrengen, testen en in bedrijfstellen van de volledige elektrotechnische sterk- en zwakstroominstallatie, waaronder onder andere de verlichtingsinstallatie, data-installatie, het KNX-systeem en de intercom-installatie. Opgeleverd met certificaat
BREEAM Outstanding ***** score 85,61

De Meerwaarde in BREEAM-Efficientie
In het elektrotechnisch installatiedeel van dit nieuwe distributiecentrum is veel gerealiseerd conform BREEAM-NL ‘Outstanding’. In het oog springt de overal toegepaste led-verlichting. Maar ook bij alle andere elektrotechnische en ICT-voorzieningen stonden duurzaamheid en mogelijkheden voor hergebruik voorop. De hoge BREEAM-score die dat heeft opgeleverd, verhoogt zowel de waarde als het groene imago van het distributiecentrum. 

 

De goede samenwerking met onze bouwpartners en de efficiënte aanpak leverde nog een grote meerwaarde op. Vrijwel direct na de oplevering op 1 mei 2019 lagen er al 1,3 miljoen items van de Bijenkorf in het nieuwe distributiecentrum. Dat was bij een conventionele aanpak nooit mogelijk geweest.