Een duurzaam center of
expertise voor Eriks in Ede

ERIKS is wereldwijd een toonaangevend industrieel dienstverlener. Het bedrijf levert gespecialiseerde producten en diensten aan vrijwel alle sectoren van de industrie. De snelgroeiende divisie kunststoffen van ERIKS Nederland is hard toe aan extra ruimte en daarom bouwt ERIKS in Ede een nieuw Center of Expertise voor de divisie Kunststoffen van ruim 10.000 m2. Het is een duurzaam bedrijfsgebouw met een ‘very good’ rating van duurzaamheidskeurmerk BREEAM. Van Hees Elektrotechniek installeerde in het nieuwe gebouw vrijwel de complete technische installatie. Van de grote trafo’s tot het laatste stopcontact in het gebouw. We deden dat zo duurzaam mogelijk. Zo hebben we bijvoorbeeld alle verlichting volledig uitgevoerd in LED en geschakeld op sensoren aangevuld met schakelaars. Daardoor brandt nergens onnodig verlichting en blijft het energieverbruik zo laag mogelijk.

De uitdaging – werken op 1,5 meter van elkaar in strak tijdschema
Met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe productiefaciliteit is ERIKS al in de bouwvakvakantie van 2019 gestart. Een strak tijdschema voor de uitvoering en oplevering van alle verschillende werkzaamheden moest ervoor zorgen
dat de nieuwbouw volgens planning in mei 2020 kon worden opgeleverd. De uitbraak van Corona maakte dat voor alle partijen tot een flinke uitdaging. We moesten werken op 1,5 meter afstand van elkaar, materialen kwamen niet op tijd en elk overleg verliep online via Teams. Een compleet nieuwe werkelijkheid waarin toch een nauwkeurige afstemming nodig bleef met iedereen die bij de bouw betrokken was. Alle betrokken partijen hebben dat goed weten op te pakken en zo zijn wij er gezamenlijk in geslaagd om elke stap in de uitvoering op tijd op te leveren.

Opdrachtgever
ERIKS kunststoffen

Oplevering
15 mei 2020

Toegepaste technieken
Het leveren, aanbrengen, testen en in bedrijf stellen van de volledige elektrotechnische sterk- en zwakstroominstallatie, waaronder de verlichtingsinstallatie, het intercomsysteem, de data-installatie achter het KNX-systeem en het railkokersysteem voor voedingen van het machinepark. Opgeleverd met BREEAM-certificaat Very Good, score 85,61.
De Meerwaarde, een succesvolle oplevering en een tevreden klant
ERIKS Nederland koos voor dit project voor bedrijven die al lange tijd regelmatig samenwerken. Dat was niet zomaar een keuze. Probleemloos samenwerken, en daardoor elke fase in het traject op tijd opleveren, was voor ERIKS een belangrijk voorwaarde. Daarnaast hebben wij over de elektrotechnische installatie vanaf dag één nauw overleg met Eriks gevoerd. 

Zowel over de wijze van uitvoering als over het wensenpakket. De goede samenwerking met vertrouwde partijen en het nauwe overleg met ERIKS hebben geleid tot een soepele uitvoering en succesvolle oplevering van dit project.