Kooiplein
Leiden

In 2016 ging Van Hees de samenwerking aan met Heijmans Rotterdam in het project Kooiplein in Leiden. Heijmans is een bouwbedrijf dat projecten realiseert voor woonconsumenten, bedrijven en overheden en daarbij nadenkt over de duurzame toekomst. Van Hees heeft een langdurige samenwerking met Heijmans in projecten door heel Nederland. In omgeving Rotterdam werken wij samen aan twee projecten, waarbij wij in het bouwteam hebben gezeten, betrokken waren bij de ontwikkeling van het project en de engineering mee hebben gerealiseerd.

De uitdaging – het project
Kooiplein is een bouwproject in Leiden Oud-Noord, waar een voortraject van anderhalf jaar aan vooraf ging. Bestaande gebouwen zijn op deze locatie gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Kooiplein bestaat uit drie gebouwen. Hiervan is er één een appartementencomplex bovenop een parkeergarage voor de bewoners. De andere twee appartementencomplexen staan boven op een parkeergarage voor de gemeente Leiden.

De meerwaarde
Het bijzondere aan dit, in december 2017 opgeleverde, project is de ledverlichting die is aangebracht in de parkeergarage en op het woningdek. Deze werkt namelijk door middel van een DALI sturing. Ieder armatuur is afzonderlijk te dimmen en te schakelen. Om kwart voor zeven ‘s ochtends gaat het licht langzaam aan tot het een kwartier later voldoet aan het lichtniveau. Na een kwartier schakelt het systeem over op bewegingsmelders en dimt terug naar vijftien procent van de waarde totdat er iemand binnenkomt. Tussen tien uur ’s avonds en kwart voor zeven ’s ochtends werkt het licht alleen op beweging en gaan de lichten aan per zone wanneer daar beweging is. Wij hebben een intercom geïnstalleerd zodat bezoekers de portier kunnen bellen om de parkeergarage ’s nachts te betreden.

Naast de LED verlichting met DALI sturing is er ook hellingbaanverwarming aangebracht in de in- en uitrit van de parkeergarage. Op deze manier kunnen auto’s onder elke weersomstandigheden veilig de garage in- en uitrijden.

Opdrachtgever
Heijmans

Opgeleverd
December 2017

Opdrachtgever
• Basisinstallatie
• Brandmeldinstallatie
• PV panelen
• Laadstations elektrische auto’s
• Leidingen en kabels betaalsystemen
• Ledverlichting met DALI sturing
• Hellingbaanverwarming

De oplossing

Rob Smits: “Het bijzondere aan dit project is dat er buiten appartementen ook eensgezinswoningen boven op winkels zijn gerealiseerd.” De vierentwintig appartementen van twee verdiepingen staan boven op het dek. Daarnaast zijn er twaalf dekwoningen ontwikkeld die boven op de parkeergarage staan. Deze woningen hebben een tuin en bestaan uit drie verdiepingen.

Wij hebben in de woningen basisinstallaties aangebracht, waaronder PV panelen en ledverlichting. De parkeergarage onder de woningen hebben wij voorzien van een licht- en krachtinstallatie, brandmeldinstallatie en laadstations voor elektrische auto’s. Daarnaast hebben wij de leidingen en kabels voor het betaalsysteem geïmplementeerd en is er overal ledverlichting aangebracht.