Praktijkschool De Brug te Zaltbommel

Nieuwbouw voor De Brug in een campusachtige omgeving
De Brug is een school voor praktijkonderwijs. Het bestaande schoolgebouw voldeed al langere tijd niet meer en nieuwbouw bleek de beste optie. In opdracht van ontwikkelaar en bouwadviseur HEVO B.V. bouwde Burgland Bouw daarom een volledig nieuw schoolgebouw met een vloeroppervlakte van 1.650 m² op een nieuwe locatie in Zaltbommel. Op deze locatie staan al meer onderwijsvoorzieningen waardoor hier langzaam maar zeker een heuse schoolcampus ontstaat. Het nieuwe schoolgebouw voor De Brug is duurzaam gebouwd en bijna energieneutraal (BENG). Het bestaat uit verschillende theorie- en praktijklokalen. Er is een lunchroom die zal worden gerund door de leerlingen. En er is een winkel die ook toegankelijk is voor bezoekers van buitenaf. Alle ruimtes zijn gesitueerd rondom de aula als centrale kern. Van Hees Elektrotechniek & ICT installeerde de volledige elektrische installatie, bekabeling en datavoorzieningen in het gebouw.

Een uitgebreide elektrische installatie
De voorbereiding van de installatiewerkzaamheden is gestart in december 2020. De fundering was toen klaar en we konden de aarding voor het totale gebouw gaan aanbrengen. Die aarding is een koperleiding rond de fundering verbonden met de metalen delen van het gebouw. In een latere fase hebben we aan deze leiding de elektrische installatie geaard. In de vloer hebben we ook direct in het begin mantelbuizen voor extra bekabeling gelegd. Een praktijkschool met afdelingen voor groenonderhoud, hout- en metaalbewerking, horeca en verzorging vraagt namelijk om extra spanningsvoorzieningen. Die moeten beschikbaar zijn op “eilandjes” her en der in de lokalen. Daarnaast zijn er extra afzuigunits in de keukenafdeling en bij metaalbewerking geplaatst. De brandmeld- en ontruimingsinstallatie hebben we uitgebreid met signaallampen. Op afdelingen zoals hout- en metaalbewerking kan het geluidsniveau namelijk zodanig zijn dat een geluidssignaal niet toereikend is. Naast alle extra voorzieningen hebben we ook overal de gebruikelijke installatiecomponenten aangebracht. Daaronder de verlichting, maar ook aansluitpunten voor de zonnepanelen en voor de warmtepomp die in het gebouw gebruikt gaat worden. Tot slot hebben wij het gehele gebouw voorzien van databekabeling en wifi.

Een stevig bouwtempo en goede samenwerking
Hoofdaannemer Burgland Bouw wist, ondanks corona, een stevig bouwtempo aan te houden. Ook de samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen verliep soepel. Wij konden daardoor al in een vroeg stadium onze werkzaamheden uitvoeren en de elektrische installatie en datavoorzieningen eerder opleveren dan gepland. Dat werd een enorme meevaller voor de school. Door de vroegere oplevering konden de leerlingen het verouderde pand eerder verlaten en al na de zomervakantie starten in de nieuwbouw.

 

Opdrachtgever HEVO B.V.
Oplevering augustus 2021

De directe en toekomstige meerwaarde
Het schoolgebouw is gerealiseerd met een uitgebreid duurzaamheidspakket. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Bovendien is het gebouw helemaal van het gas af. Alles is elektrisch. De ventilatie gebeurt mechanisch en voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. Het resultaat is een duurzaam gebouw dat toekomstbestendig is op het gebied van energieverbruik. Het voldoet aan alle BENG-eisen.