ProRail fietsenstalling
Tilburg

Naast de LocHal, aan de noordkant van station Tilburg, is een hypermoderne fietsenstalling verrezen. Op 21 juli 2020 gingen de deuren open. Het is een bijzonder en duurzaam gebouw van staal en glas met een sedum dak. De fietsenstalling is maar liefst 160 meter lang, 15 meter breed en twee etages hoog. Die etages zijn via twee schuine rolpaden met elkaar verbonden.

Binnenin zijn de nieuwste snufjes en technieken toegepast om het stallen van je fiets zo makkelijk mogelijk te maken. Van Hees Elektrotechniek & ICT installeerde de technische installaties en databekabeling die voor alle voorzieningen en technische noviteiten nodig zijn.

De uitdaging – Het project
Het technisch tekenwerk voor deze opdracht hebben wij in eigen beheer uitgevoerd. Dat was een uitdagende en uitgebreide klus omdat we aan bijzondere specificaties voor de technische installatie en databekabeling moesten voldoen. Alle specificaties waren door ProRail strikt beschreven en daarvan mocht niet worden afgeweken.

Ook de afstemming van onze werkzaamheden op de werkzaamheden van de andere subcontracters op de bouwplaats was een uitdagend element. Die afstemming luisterde niet alleen heel nauw, de uitvoering van het werk vond ook nog eens plaats naast het spoor. Daar moesten we voortdurend rekening mee houden. Dat alles maakte deze opdracht tot een extra dynamische en intensieve klus.

De meerwaarde
De nieuwe fietsenstalling is niet alleen duurzaam gebouwd en duurzaam in de exploitatie. De stalling is ook toekomstbestendig met het oog op groei. In de stalling is ruimte voor 3.900 fietsen. Nu deze fietsenstalling klaar is, gaan we naar de andere kant van het spoor. Daar wordt een soortgelijke fietsenstalling gebouwd die eind 2021 klaar moet zijn. Ook daar zal Van Hees Elektrotechniek & ICT de volledige technische installatie en alle databekabeling gaan aanleggen. Deze stalling wordt net zo innovatief en gaat plaats bieden aan nog eens 3.400 fietsen. Onze eigen slogan, klaar voor morgen, is 100% van toepassing op de klus die wij hier klaren.

Opdrachtgever
Dura Vermeer

Oplevering
juli 2020

Toegepaste technieken
Het leveren, aanbrengen, testen en in bedrijfstellen van de volledige elektrotechnische sterk- en zwakstroominstallatie, waaronder onder andere de verlichtingsinstallatie, data-installatie en het WAGO-besturingssysteem.