Sancta Maria Mavo ‘s-Hertogenbosch

Hoofdgebouw De Sancta van onder tot boven vernieuwd
De Sancta Maria Mavo, voor leerlingen en personeel De Sancta, biedt eigentijds onderwijs op VMBO-T-niveau. Met een vloeroppervlakte van 2.800 m² en 425 leerlingen is het een kleinschalige school. Het hoofdgebouw staat er al sinds 1958 en was hard aan een grondige renovatie toe. Die is in 2020 uitgevoerd. Het gebouw is maximaal verduurzaamd met als resultaat het eerste BENG-schoolgebouw van ‘s-Hertogenbosch. De bovenverdieping was 70 jaar lang een donkere, stoffige opslagzolder. Deze is getransformeerd tot een lichte ruimte met werkplekken voor de docenten en vergaderruimtes. Alle klaslokalen zijn verduurzaamd en er zijn twee nieuwe multifunctionele ruimten gemaakt waar 40 tot 60 leerlingen terecht kunnen. Met al deze aanpassingen sluit het gebouw weer helemaal aan bij het eigentijds onderwijs. Hoofdaannemer was Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen uit ’s-Hertogenbosch. Van Hees Elektrotechniek & ICT installeerde de volledige elektrische installatie, bekabeling en datavoorzieningen in het gebouw.  

De elektrotechnische voorzieningen dragen bij aan een gezonde en duurzame school
In het gebouw zijn nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst. Deze zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de school die bovendien voldoet aan de eisen die daaraan sinds het coronavirus worden gesteld. Met die verbeterde luchtkwaliteit draagt de school actief bij aan het programma ‘de Gezonde School’. Dit landelijke programma heeft als doel: een gezonde leefstijl in het DNA van elke school. Dat is positief voor de gezondheid van de leerlingen en draagt bij aan het goed doorlopen van de schoolcarrière. Van Hees installeerde alle elektrotechnische voorzieningen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de luchtbehandelingskasten. Daarnaast is het gebouw van het gas af en zijn alle nieuwe installaties energiezuinig. Voor de verwarming is een warmtepomp geplaatst en de energie wordt voor een groot deel zelf opgewekt door PV-panelen op de daken. Alle noodzakelijke bekabeling en aansluitpunten voor deze voorzieningen zijn door Van Hees aangelegd. Daarvoor is al het oude leidingwerk eruit gehaald en vervangen. Slechts een enkele leiding in de muur is hergebruikt. Boven de systeemplafonds hebben we kabelgoten aangebracht. Verder hebben we een data-installatie met wifinetwerk aangelegd en voor de beveiliging en het toezicht een inbraakinstallatie en camerasysteem geïnstalleerd. Tot slot hebben we het hele gebouw ook voorzien van een omroepsysteem.

Opdrachtgever
Bouwbedrijf van den Bouwhuijsen

Oplevering
Augustus 2020

Tijd was een uitdaging in de realisatie
De beschikbare tijd voor de renovatie was iets meer dan een half jaar. Vanaf begin 2020 tot direct na de zomervakantie. In die periode werd het gebouw eerst helemaal gestript en vervolgens opnieuw opgebouwd. Voor het aanbrengen van alle elektrotechnische voorzieningen hadden we nog minder tijd beschikbaar. Die klus moesten we in vier maanden klaren. Door een goede samenwerking met de andere betrokken partijen en een strakke planning zijn we daar goed in geslaagd. Aan het begin van het nieuwe schooljaar waren alle werkzaamheden afgerond en konden de leerlingen en docenten in een volledig vernieuwd gebouw starten.

Bijna nul op de meter
Het kenmerkende schoolgebouw uit 1958 is gerenoveerd met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Het gebouw is maximaal geïsoleerd en er is overgestapt op een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Dat maakt het hoofdgebouw nu tot een bijna energie neutraal gebouw (BENG). Daarmee is het ruim zestig jaar oude schoolgebouw weer helemaal klaar voor de toekomst!