Strijp-S Eindhoven

Installeren in hoogbouw
Vooruitkijken, anticiperen en strak inplannen

Bij Strijp-S in Eindhoven lagen de elektrotechnische uitdagingen besloten in de hoogte van het gebouw. Een appartementencomplex met 23 verdiepingen brengt situaties met zich mee waarop we reeds in de ontwerpfase moeten anticiperen.

Op het juiste moment op de juiste plaats
Strijp-S werd opgebouwd met gestorte betonwanden en vloeren. Stam & De Koning stortte de wanden en vloeren op locatie en klom zo op naar de 23e verdieping. Dit betekende voor onze monteurs dat op alle verdiepingen de positie van de instortvoorzieningen voor de elektrotechnische installaties bekend moesten zijn. Dit vereist kennis en handigheid. Overal vlochten zij de leidingen en inbouwdozen exact op de juiste plaats in om hier later de kabels en draden door te kunnen trekken. De werkzaamheden moesten bovendien worden verricht volgens een strakke planning. Iedere keer als de betonwagen voorreed, was de installatie gereed voor de stort.

De intercominstallatie
Extra aandacht vroeg de intercominstallatie. Voor deze installatie moest een tweedraadssysteem in het leidingwerk worden ingepland. Onze projectmanager en engineers maakten hiervoor het ontwerp; dit werd uitgewerkt en – na goedkeuring van de aannemer – verwerkt in BIM. Zo was op voorhand duidelijk dat het werk van alle samenwerkende partijen zonder problemen uitvoerbaar was.

Opdrachtgever

Oplevering

Vakmensen vinden en vasthouden
Een bijkomende uitdaging – inherent aan deze tijd – was het aantrekken van de juiste vakmensen. Van Hees beschikt over een uitgebreid eigen team van geschoolde en ervaren elektromonteurs, maar voor grootschalige klussen hebben we een groter team nodig. Dan bestaat het team uit vaste krachten met wie we al jarenlang samenwerken. Op deze mensen kunnen we vertrouwen; zij weten wat wel en niet kan. Ook veilig werken is voor deze mensen prioriteit. “Natuurlijk hopen we dat zij zich gedurende het hele project willen binden aan Van Hees”, vertelt projectleider Paul Kot. “Daar investeren we dan ook in. Mede hierdoor was het team voor Strijp-S steeds voltallig.”

Domotica
De kers op de taart bevond zich op de twee bovenste verdiepingen van het gebouw, waar de twee penthouses werden voorzien van een uitgebreid domoticapakket.