Twentestraat Tilburg

De wijk Jeruzalem aan de bruisende Piushaven in Tilburg is in de afgelopen jaren veranderd in een levendige, groene wijk aan het water. In de Twentestraat zijn van 2016 tot 2017 in totaal vijftig huurwoningen gerealiseerd. In opdracht van sociale corporatie Tiwos werkte Van Hees in een bouwteam met Alphons Coolen aan dit bijzondere project.

Keuzevrijheid van de bewoners

“De woningen op zich zijn redelijk standaard, met platte daken en varianten van twee of drie verdiepingen hoog”, vertelt Rob Smits, Projectmanager Van Hees Elektrotechniek & ICT. “Waar de unieke uitdaging in zat, is dat de huurders zelf vooraf konden kiezen waar in het huis ze wilden wonen en waar ze wilden slapen. Zo kozen sommige huurders ervoor om op de begane grond een kantoorruimte in te richten en op de tweede verdieping te gaan wonen.”

Blijvende flexibiliteit

Ook wanneer een huurder de woning
in de toekomst verlaat, moet de indeling binnen een week gewijzigd kunnen worden. Deze hoge mate van blijvende flexibiliteit in de indeling, zorgde voor een uitdaging in het ontwerp van de woningen. Rob: “Samen met het bouwbedrijf hebben we gekeken hoe we dit bouwkundig en elektrotechnisch zo konden invullen om die flexibiliteit ook blijvend te kunnen bieden. Dit betekent dat alle installaties bruikbaar moeten zijn voor alle situaties en bij elke wijziging in de indeling moeten kunnen blijven zitten. Binnen dit project installeerden wij de volledige basis- en PV-installatie.”

Opdrachtgever
Sociale Corporatie Tiwos

Oplevering
2017

De meerwaarde

Bij dit soort projecten wordt duidelijk rekening gehouden met de wensen van de bewoner, maar wordt ook gekeken naar culturele verschillen tussen huurders. Rob: “Wij zijn in Nederland bijvoorbeeld gewend aan open keukens en relatief grote woonkamers met uitzicht op groen, maar andere culturen hebben liever een gesloten, maar grote keuken, uitkijkend op een park. Het is mooi om op deze manier aan die vraag te kunnen voldoen.”