Systemen voor energieopslag

Duurzame energie… niet zomaar!

We hebben het elke dag opnieuw nodig: energie voor ons levensonderhoud, voor onze productie en voor het gebruik van woningen en gebouwen. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat die energie ook op elk moment beschikbaar is. Maar… is dat in de toekomst nog steeds zo?

De energietransitie houdt ons dagelijks bezig, evenals de uitdagingen die daarmee gepaard gaan: netwerkproblemen, opslag van groene energie of vraag en aanbod van duurzame stroom optimaal op elkaar afstemmen.

Vanuit duurzaamheid ambities werken bedrijven en instanties aan duurzame oplossingen die vaak betrekking hebben op het energieverbruik.

Oplossingen om deze ambities te behalen zijn uiteraard het ver-LED-ten van verlichting en het plaatsen van zonnepanelen op daken en terreinen. Ook wordt er inmiddels vaak geïnvesteerd in het plaatsen van energiezuinige warmte-opweksystemen, op basis van warmtepompen.

Kortom…
Niet alleen besparing van energie is belangrijk, er wordt tegenwoordig ook enorm veel energie duurzaam en lokaal opgewekt. Meestal overdag. Het verbruik kan echter op andere momenten nodig zijn dan de opwekking. De opslag van energie is daarvoor een noodzaak.

Kosten

De kosten voor energie, maar ook voor de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk in Nederland, zijn hoog. Bovendien heeft zo’n aansluiting beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om de juiste aansluitwaarde te verkrijgen en soms heb je juist op bepaalde (korte) momenten piekvermogens nodig. Daarnaast wordt in veel gebouwen juist na zonsondergang energie verbruikt die overdag opgewekt wordt.

Kosten voor teruglevering zijn in aantocht en aan teruglevering op het elektriciteitsnet worden steeds hogere eisen gesteld.

Bedrijven met een energieverbruik boven de 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas die moeten voldoen aan de wettelijke verplichtingen rond energiebesparende maatregelen, kunnen dankzij slimme oplossingen meestal eenvoudig voldoen aan de gestelde eisen.

Opslag als oplossing

Energieopslag is voor veel partijen een uitkomst. Want, naast dat dit een duurzame bijdrage aan het milieu levert, kan dit ook andere problemen oplossen. Zo kan de aansluitwaarde van uw bedrijf of pand lager worden ingesteld, kan een grotere energievraag binnen uw productie worden opgevangen en kan worden voldaan aan de energievraag in de avond en nacht.

Vragen die wij kunnen beantwoorden:

  • Bij het bouwen van een nieuwe woonwijk overwegen wij een Virtual Power Plant (VPP). Hoe pakken we dat aan ?
  • Mijn bedrijf is gegroeid en de aansluiting is te klein geworden; wat nu?
  • Het energieverbruik in het winkelcentrum is overdag heel hoog overdag maar ‘s nachts heel laag; zou peak shaving een oplossing kunnen zijn?
  • Het wagenpark van mijn onderneming groeit en ik wil laadpalen plaatsen. Hoe pak ik dat aan?
  • Wij overwegen batterijen te plaatsen; hoeveel zonnestroom kan er opgeslagen worden?
Van Hees Elektrotechniek & ICT levert energieopslagsystemen op maat. Uiteraard doen we dit aan de hand van een duidelijk ontwerp en advies. Heeft u vragen of interesse voor een afspraak? Neem dan contact op  met onze Servicedesk. Wij zijn bereikbaar via 013-5433375 of servicedesk@vanhees.com.