Industriële woningbouw en dus ook prefab-elektrotechnische installaties

Anders installeren is voor Van Hees Elektrotechniek & ICT een logische stap in de ontwikkeling van de woningbouw.

Al meer dan 10 jaar werkt Van Hees Elektrotechniek & ICT mee aan de innovatie van de woningbouw. “Anders installeren noemen wij dat” zegt Michiel Gersjes, directeur van Van Hees. “Anders installeren is nodig om te blijven voldoen aan de wensen, maar ook om te kunnen inspelen op nieuwe mogelijkheden en kansen. De woningbouw heeft niet stil gestaan de laatste jaren. Van traditioneel bouwen heeft er een transitie plaatsgevonden naar conceptueel bouwen waarbij prefab-betoncasco, gietbeton vloeren en binnenwanden met installaties compleet naar de bouw worden gebracht.” Van Hees maakte in de afgelopen 10 jaar meer dan 10.000 woningen met deze prefab betoncasco’s als basis.

“Uiteraard zijn stekerbare installaties onderdeel van het pakket” zegt Rob Smits, manager woningbouw bij Van Hees Elektrotechniek & ICT. “Wij hebben als doel dat de volledige installatie al in de fabriek geïnstalleerd kan worden”

Naast beton zijn er natuurlijk ook nog de woningen op basis van houtbouw. Daarvoor ontwikkelde Van Hees Elektrotechniek & ICT een eigen concept op basis waarvan in de fabriek de installatie kan worden aangelegd. Zo realiseerden ze bijvoorbeeld al 40 vakantie woningen op Landal vakantiepark Klein Oisterwijk, 40 woningen in Cadzand en meerdere woningen voor diverse woningcorporaties.

“Gebruik maken van nieuwe mogelijkheden, inspelen op minder beschikbare vakmensen, duurzamer werken en zo mogelijk de kostprijs verlagen. Dat zijn belangrijke onderdelen van onze inzet” zegt Michiel Gersjes. Uiteraard heeft de veiligheid van de installatie en het leveren van kwaliteit onze prioriteit.

De bouwwereld staat nog maar in de kinderschoenen als het om industrieel bouwen gaat. Een betere gezamenlijke ontwikkeling van ontwerp- en productiestromen is noodzakelijk om verbeteringen door te voeren. Samenwerken met een erkende en gecertificeerde elektrotechnische installateur is daarvoor noodzakelijk.

De elektrotechnische installatie is en blijft de rode draad door de woning en moet te allen tijde voldoen aan alle gestelde eisen.